בשבוע שעבר חזרו לרצועת עזה 13 פעילים של הג’האד האסלאמי ששוחררו על ידי המצרים וזאת, ע”פ מקורות שונים, במסגרת הסכמות להשבת השקט לרצועה בין שהושגו בין המצרים ובין בכירי הג’האד האסלאמי לאחר המטח הכבד של 51 רקטות ששיגרו אנשי הג’האד האסלאמי לעבר יישובי עוטף עזה בסוף החודש שעבר.
עוד נמסר כי 13 המשוחררים שהגיעו לרצועה דרך מעבר רפיח והוכנסו ללא כל טקס וללא סיקור תקשורתי (בד”כ אירוע כזה זוכה להבלטה מיוחדת בכלי התקשורת העזתיים וכאן לא היתה אפילו תמונה אחת-א”ע) , היו עצורים במצרים במשך כמה חודשים.
ועכשיו צריך לעצור ולשאול איך יש למצרים 13 עצורי גא”פ טריים מהחודשים האחרונים? ושאלה נוספת היא למה יש לה עצורים שכאלה? מה ניתן להסיק מכך?
מבחינה מעשית, פעילים אלו יצאו למצרים מעזה, דרך מעבר רפיח כמובן, ובעת ששהו במצרים נעצרו. ייתכן ונעצרו מייד לאחר כניסתם לשטחי סיני או בדרכם לשדה התעופה של קהיר משם יוצאים העזתיים המאושרים שזכו לצאת מהרצועה, לראות עולם.
עניין ראשון שמייד עולה מהנתונים הנ”ל: פעילי גא”פ יוצאים מהרצועה כדי לרכוש הכשרות (צבאיות) במדינות שונות בחו”ל (סביר להניח שגם באיראן ובלבנון) . הכשרות שנועדו לתת בידיהם כלים שיסייעו להם בעת שובם לרצועה. פעילים אלה מזוהים ללא ספק עם הג’האד האסלאמי וחשובים לתנועה בעזה, שכן שחרורם היה מה שסייע מאוד לרתום את הג’האד האסלאמי להבנות שביקשו המצרים להשיג ברצועה.
עניין שני: מצרים פועלת להשגת אחיזה מודיעינית משמעותית ברצועה. אחת הסיבות מאחורי מעצר תושבי עזה בשטחי מצרים על ידי השלטונות המצרים הוא הניסיון לגייס סוכנים שידווחו ישירות למצרים על הנעשה ברצועה ויפעלו לקידום האינטרסים המצרים שם.
נזכיר כי אחד הגופים המשמעותיים והחזקים במצרים הוא משרד המודיעין שבראשו עומד עבאס כאמל. עד כמה הוא חזק? משרד זה מנהל למשל את כל הקשור בהסכם הפיוס בין חמאס לפת”ח ואת כל הקשור להסכם הרגיעה בישראל. זה משרד בעל סמכויות רבות והעומד בראשו סמוך על שולחנו של נשיא מצרים. המצרים יודעים לעשות מודיעין.
חיזוק האחיזה המודיעינית המצרית הוא יעד חשוב בעיני המצרים בעיקר לאור המאבק המתנהל בינה לבין איראן בכל הקשור להתנהלות הרצועה. איראן מושכת מרחוק בחוטים ומנסה להצית אש אבל המצרים נמצאים קרוב ומחזיקים את היד על הברז.
זו הסיבה שמצרים מצליחה לפי שעה לכפות את רצונה על החמאס והג’האד האסלאמי למרות הנסיונות האיראנים לגרור את האזור לעימות.
יחד עם זאת חשוב להבין שהמאבק לא הוכרע וההשפעה המצרית אינה מוחלטת. איראן עדיין מחזיקה יכולות צבאיות ברצועה באמצעות ארגונים צבאיים שונים שסרים למרותה.